Британський уряд розкритикував закон про ІНП Польщі

Середа, 6 червня 2018, 09:15

Британський уряд вважає, що польський закон про Інститут національної пам’яті несе загрози і може бути сприйнятий як спроба "переписати минуле".

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Герріет Болдвін у ході присвячених закону дебатів у британському парламенті, передає Іnteria.pl.

"Прагнення припинити приписування нацистських злочинів польському народові чи державі, яке суперечить історичній правді, є зрозумілим. Але, як вже говорив британський уряд в приватних розмовах з польськими партнерами, ми вважаємо, що існують ризики, пов'язані з криміналізацією будь-якого аспекту свободи слова. Завдяки дискусіям та аналізам ми збільшуємо розуміння будь-якої теми", - заявила вона.

Відповідно до нового закону про Інститут національної пам’яті, кожен, хто публічно і всупереч фактам приписуватиме польському народу або державі відповідальність або співвідповідальність за злочини, які вчинив Третій Рейх, чи за інші злочини проти людства, миру та за воєнні злочини, - підлягатиме карі позбавлення свободи до трьох років або грошовому покаранню.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Водночас Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону, в яких згадуються "українські націоналісти" і термін "Східна Малопольща".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: