У Німеччині заявили про кібератаки на медіа та центр досліджень хімзброї

П'ятниця, 13 липня 2018, 10:59

Німецькі медіакомпанії і організація зі сфери досліджень хімічної зброї стали, за даними німецької спецслужби, ціллю кібератак.

Про це пише Der Standard.

У своїй доповіді Федеральне відомство з охорони конституції заявило, що його дані свідчать про низку атак, здійснених, імовірно, з метою шпигунства. Напади, які сталися в серпні 2017 і червні 2018 року, можливо, тривають і досі. Їх здійснило російське угруповання хакерів Sandworm, вважають у спецслужбі.

Відомство з охорони конституції уточнює, що за атаками, імовірно, стоїть російська спецслужба. Йдеться, згідно з доповіддю, про так звану атаку спрямованого фішингу, з високою точністю здійсненої проти конкретних об'єктів.

Електронною поштою надсилалися листи від імені, що заслуговує на довіру адресанта з наданням зараженого текстового документа в форматі Word. Коли користувач відкривав його, надходила рекомендація дозволити виконання макросів. Якщо дати такий дозвіл, то за відкривається можливість стеження за мережевою інфраструктурою або навіть управління нею.

Цілком можливо, що в Німеччині, крім медіакомпаній і організації, які проводять хімічні дослідження, ураженими виявилися й інші підприємства.

За даними німецької спецслужби, технічно висококваліфікована і вкрай агресивне угруповання Sandworm діє як мінімум з 2013 року. Воно відоме, серед іншого, атаками в Україні, зокрема в енергетичному секторі, та  кібершпигунством проти НАТО, державних установ, телекомунікаційних компаній та наукових установ.

28 лютого хакерська група APT28, яку зазвичай пов’язують з Росією, атакувала сервери МЗС і Міноборони Німеччини.

Як відомо, у збройних силах Німеччини офіційно почав працювати підрозділ із кіберзахисту, який налічує 13 500 осіб. У центрі уваги нового підрозділу є захист Німеччину від кібератак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.