У Шотландії мати виграла в суді право на ліки з коноплі для хворого на епілепсію сина

фото
П'ятниця, 13 липня 2018, 15:47

Мати трьох дітей виграла свою довгу боротьбу за те, щоб її п'ятирічний син, який страждає хронічними епілептичними припадками, отримав право на медичну коноплю.

Про це пише Daily Record.

Син Карен Грей Мюррей страждає рідкісною формою епілепсії - міоклонічно-астатичною. У хлопчика може бути 12 нападів на день.

43-річна мама каже, що ніби билася в "цегляну стіну" у своїх спробах переконати Національну службу охорони здоров'я надати ліки для Мюррея.

Карен, з Единбурга, полетіла з Мюрреєм до Нідерландів, щоб отримати доступ до препаратів на основі коноплі, після того, як вона сказала, що не може більше чекати рішення уряду Великої Британії.

 

Тепер невролог Мюррея в Единбурзі заявив, що може призначити йому препарат Epidiolex.

Учень початкової школи Клермістона буде першою дитиною в Шотландії, яка отримає препарат.

"Я така щаслива. Це не саме той продукт, що ми хотіли, але я все одно щаслива", - сказала Карен, анонсувавши повернення додому.

Epiodilex досі не ліцензований у Великій Британії, проте він має бути доступний для призначення лікарями у Великій Британії і решті Європи до середини 2019 року, якщо європейське Агентство з лікарських засобів схвалить його на початку наступного року.

Epidiolex - це очищена форма каннабідіола (CBD), однієї із сотень молекул, виявлених в коноплі. Молекула містить менше 0,1% тетрагідроканнабінолу (THC), який має ейфоричний ефект. Це пероральний розчин зі смаком полуниці, який приймають два рази в день.

Консультативна рада Великої Британії щодо зловживання наркотиками розглядає питання можливої легалізації медичного застосування коноплі, що вже зробили такі країни ЄС, як наприклад Португалія, Іспанія, Нідерланди, Німеччина, Чехія, Польща. Канада влітку 2018 року стала першою з країн G7, яка повністю дозволила її використання, зокрема у рекреаційних цілях, на національному рівні.

Обговорення у Британії піднялися після того, як уряду довелося у винятковому порядку дозволити використання коноплі для лікування 12-річного хлопчика Біллі Колдуела, який страждає тяжкою формою епілепсії. Біллі полетів до Канади зі своєю матір'ю Шарлоттою, щоб придбати медичну олію коноплі, але коли вони прилетіли назад до Лондона, митники конфіскували ліки. Через кілька днів Біллі госпіталізували у результаті кількох приступів.

При цьому в уряді Терези Мей заявляли, що не будуть розглядати можливі зміни щодо рекреаційного вжитку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: