Російський бізнесмен заперечив фінансування провокацій у Македонії

Вівторок, 17 липня 2018, 14:08

Грецький бізнесмен та колишній депутат Держдуми РФ Іван Саввіді заперечив інформацію щодо причетності до фінансування антинатівських протестів у Македонії.

Про це йдеться у заяві, поширеній групою його компаній, повідомляє македонське агентство МІА.

"Бізнесмен Іван Саввіді не має ніяких зв'язків і не брав участі в діях, згаданих у неправдивому і абсолютно наклепницькому тексті. У найближчі години ми подамо позов проти засобу масової інформації та авторів цих необґрунтованих звинувачень", - йдеться у заяві.

Проект з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) у понеділок заявив, що його репортерам у Македонії стали доступні документи Міністерства внутрішніх справ Македонії, згідно з якими Саввіді нібито заплатив близько 300 тисяч євро  македонським противникам угоди з Грецією щодо зміни назви, яка розблокує вступ до ЄС та НАТО.

За інформацією OCCRP, ці платежі здійснювались "понад дюжині македонських політиків з різних партій", чиї імена не були названі, а також представникам нещодавно заснованих радикальних націоналістичних організацій та футбольних хуліганів з клубу "Вардар", які брали участь у масових заворушеннях Скоп'є в червні.

Саввіді є уродженцем Грузії, більшу частину життя прожив у Росії і був депутатом Держдуми від керівної партії. Свої статки він отримав за рахунок приватизації найбільшої російської тютюнової фабрики. До Греції він переїхав у 2002 році, де купив футбольний клуб PAOK, низку ЗМІ, його бізнес-імперія є домінуючою у Салоніках.

У березні він став головний фігурантом величезного скандалу, через який у Греції призупинили футбольний чемпіонат.

Саввіді вибіг на поле під час футбольного матчу зі зброєю і в супроводі охорони. Він був незадоволений тим, що гол його команди скасували через офсайд. Також він попрямував до судді і почав погрожувати йому.

Іван Саввіді вибіг на футбольне поле з пістолетом
Іван Саввіді вибіг на футбольне поле з пістолетом

На фотографіях з місця подій було видно, що на поясі у Саввіді пістолет в кобурі. Зброю він не діставав, але, за свідченнями деяких очевидців, говорив судді, що той - "небіжчик".

Саввіді відсторонили від будь-якої футбольної діяльності на три роки, а його клуб оштрафували і позбавили очок у турнірній таблиці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.