ЄС закликає країни-члени готуватися на випадок провалу переговорів про Brexit

Четвер, 19 липня 2018, 14:15

Європейська комісія опублікувала документ, присвячений виходу Великої Британії з блоку, в якому, серед іншого, 27 країнам рекомендується готуватися до провалу переговорів про Brexit.

17-сторінковий документ розміщений на сайті Єврокомісії.

У документі викладена інформація щодо поточної роботи з підготовки всіх наслідків виходу Сполученого Королівства з ЄС.

"30 березня 2019 року Сполучене Королівство залишить ЄС і стане третьою країною. Це буде мати наслідки для громадян, підприємств та адміністрацій як у Великій Британії, так і в ЄС. Ці наслідки варіюються від нових засобів контролю на зовнішніх кордонах ЄС з Британією, до дійсності виданих у Британії ліцензій, сертифікатів і дозволів і різних правил передачі даних", - йдеться в повідомленні.

У документі зазначено, що зацікавленим сторонам, а також національним та європейським органам влади необхідно підготуватись до двох можливих основних сценаріїв:

- договір про вихід буде ратифіковано до 30 березня 2019 року, закон ЄС перестане застосовуватися до Британії та у Британії 1 січня 2021 року, тобто після перехідного періоду в 21 місяць.

- договір про вихід не буде ратифіковано до 30 березня 2019 року, перехідного періоду не буде, і закон ЄС перестане застосовуватися до Британії та у Британії 30 березня 2019 року. Цей сценарій називається "без договору" або "з обриву".

"У сьогоднішньому тексті міститься заклик до держав-членів та приватних сторін активізувати підготовку та дотримуватися прохання Європейського Союзу (стаття 50) від минулого місяця щодо посилення готовності на всіх рівнях", - заявили в Єврокомісії.

В ЄС також зазначають, що при будь-якому сценарії вихід Британії, поза сумнівом, викличе зрив - наприклад, в ланцюгах бізнес-поставок.

 "Тому підготовка до переходу Великої Британії в статус третьої країни має першорядне значення, навіть у разі укладення угоди між ЄС та Великою Британією", - зазначили в Єврокомісії.

В даний час планується, що угоду про вихід буде погоджено Британією та ЄС у жовтні 2018 року з політичною декларацією про їх майбутні відносини. Це забезпечить достатню часу для процесу затвердження в Євросоюзі та ратифікації у Сполученому Королівстві

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.