Слідчий комітет РФ взявся за литовських суддів і прокурорів

Понеділок, 23 липня 2018, 12:22

Слідчий комітет Росії ініціював кримінальне переслідування кількох литовських суддів і прокурорів, які розслідують справи проти російських військовослужбовців щодо подій 1991 року, у ході яких радянське керівництво намагалось насильницькими методами повернути Литву у склад СРСР.

Про це повідомила офіційний представник СКР Світлана Петренко, пише "Интерфакс".

У російському Слідчому комітеті звинувачують литовських суддів та прокурорів у тому, що вони притягують до відповідальності "завідомо невинних".

За даними литовської сторони, у січні 1991 року під час спроби керівництва СРСР придушити народний спротив Литви, яка вже оголосила про незалежність, внаслідок дій радянських військових загинули 14 осіб, ще більше тисячі постраждали.

За даними російського відомства, з 2006 року посадові особи Генпрокуратури і суду Литви здійснюють кримінальне переслідування стосовно 60 колишніх військовослужбовців Збройних сил СРСР, значна частина яких сьогодні є громадянами Росії. Багатьох із них було заочно заарештовано та оголошено в розшук.

"Дії співробітників литовської прокуратури і суду мають незаконний характер, оскільки вищевказані події у Вільнюсі відбувались у той період, коли Литва входила до складу СРСР, і військові підрозділи виконували свій службовий обов'язок, діючи відповідно до законодавства СРСР", - заявила Петренко.

Крім того, у Слідчому комітеті РФ вважають, що висунуте проти громадян РФ обвинувачення не підтверджене об'єктивними доказами.

Глава МЗС Литви у своєму Twitter назвав дії РФ черговою спробою переписати історію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: