Шотландія відкликала ордер на арешт колишнього міністра Каталонії

Понеділок, 23 липня 2018, 18:31

Шотландський суд скасував міжнародний ордер на арешт колишнього каталонського міністра Клари Понсаті, екстрадиції якої хотіла Іспанії.

Про це повідомляє AFP.

Понсаті затримали в березні в Шотландії після отримання європейського ордера на арешт, виданого Іспанією за звинуваченням у насильницькому повстанні та незаконному привласненні державних коштів через її роль у неконституційному референдумі про незалежність у 2017 році.

Ордер на арешт Понсаті був офіційно скасований під час короткого слухання в понеділок в суді Единбурга, але вона залишається в еміграції, оскільки, ймовірно, буде заарештована, якщо повернеться до Іспанії.

Шотландський суд ухвалив рішення після того, як минулого тижня Верховний суд Іспанії скасував міжнародні ордери на арешт  для шести колишніх каталонських чиновників.

Іспанський суддя пішов на цей крок після того, як німецький суд нещодавно ухвалив рішення, що екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон не може бути відправлений назад до Іспанії за звинуваченням в організації повстання, тільки за неправильне використання державних коштів.

Слід зазначити, що за звинуваченням в розтраті державних коштів каталонським лідерам загрожує до 12 років ув’язнення, звинувачення в повстанні передбачає більш суворе покарання - від 15 до 25 років позбавлення волі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.