Трамп і Путін домовилися щодо поділу Косова - ЗМІ

Четвер, 26 липня 2018, 14:09

Адміністрація президента США Дональда Трампа дала зелене світло варіанту поділу Косово.

Про це пише приштинська Gazeta Ekspres.

З посиланням на дипломатичні джерела видання заявляє, що існує можливість того, що Трамп домовився про це з президентом Росії Владіміром Путіним на недавньому гельсінському саміті.

Згідно з інформацією, наданою газетою, адміністрація Трампа, зокрема ті хто має справу з зовнішньою політикою, погодились, що Косово повинно надати територію, зокрема північні регіони, Сербії в обмін на визнання.

"Відомо, що адміністрація Дональда Трампа думає те саме, що й Росія, коли йдеться про розподіл Косово", - сказано в документі.

Ця докорінна зміна в політиці президента США відбулася після відставки колишнього радника з національної безпеки Герберта Макмастера і після прибуття на це місце Джона Болтона, який, за даними газети, відомий своїм антикосовським підходом з того часу, коли він був послом США в Організації Об'єднаних Націй.

"Існує ймовірність того, що буде обговорюватися обмін території. Але кінець цієї драми в тому, що Косово, те що від нього залишилося, можна вважати провінцією Албанії" , - говорить безіменне джерело листа, цитованого у Приштині.

Як відомо, Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: