Косово звинуватило Сербію у підкупі країн зброєю

Понеділок, 23 липня 2018, 15:44

Міністерство закордонних справ Косово звинуватило Сербію в продажі або безкоштовній передачі зброї країнам, щоб змусити їх відмовитися від визнання косовської незалежності.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Міністерство заявило, що "занепокоєне" повідомленнями міжнародних організацій, таких як Amnesty International, що сербська зброя потрапляє до африканських держав, де триває війна, і до рук ісламістської терористичної організації "Боко Харам".

"Опублікування цих доказів підтверджує переконання, що Сербія використовувала і продовжує використовувати продаж або дарування зброї як дипломатичний інструмент, щоб переконати деякі країни не визнавати Косово", - йдеться у заяві.

Організації Amnesty International та Bellingcat заявили, що вони підтвердили, що зброя, знята на відео про страту в Камеруні жінок та дітей, звинувачених у приналежності до "Боко Хараму", була виготовленим у Сербії автоматом Zastava M21.

Amnesty повідомила, що Камерун використовував сербську зброю для "системних порушень" прав людини. Організація закликала Сербію призупинити експорт зброї в африканську державу.

Косово заявив про незалежність від Сербії в 2008 році. Зі 193 країн-членів ООН близько 110 визнали Косово. Проте є аргументи щодо точного числа, оскільки Сербія заявляє, що деякі країни відкликали своє попереднє визнання.

Нещодавно, Папуа Нова Гвінея передала Сербії ноту про відкликання визнання незалежності Косова, поки триває діалог Пріштіни з Белградом.

Папуа Нова Гвінея стала шостою країною, яка відкликала визнання Косова, після того, як це зробили Суринам, Сан-Томе і Принсіпі, Гвінея-Бісау, Бурунді і Ліберія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.