Дуда підписав спірний закон щодо правосуддя на тлі масових протестів

фото
П'ятниця, 27 липня 2018, 08:55

Президент Польщі Анджей Дуда на тлі багатотисячних протестів підписав закон, який дозволяє правлячій партії в полегшеному режимі призначити нового голову Верховного суду.

Про це повідомляє Reuters.

Європейський союз, правозахисні організації і опозиція заявляють, що нове законодавство та інші зміни підривають демократію та звинувачують уряд Польщі в звуженні незалежності судової системи.

Під президентським палацом у Варшаві зібрався велелюдний мітинг. Люди вигукували "Ганьба". Багато хто тримав свічки та ручки, натякаючи на готовність Дуди підписати закон. Вони кричали: "Зламай ручку" та "Ти потрапиш до в'язниці".

 
Фото: Reuters
 
Фото: Reuters

Сутички виникли після того, як демонстранти написали слогани на тротуарі перед президентським палацом. Поліція застосувала перцевий газ.

Поліція стверджує, що хтось із натовпу перший розприскав газ на правоохоронців, тому з огляду на загрозу їм довелось відповідати.

 
Фото: PAP/EPA 
 
Фото: PAP/EPA 

Аналогічні протести відбулися у понад двадцяти містах Польщі.

Правляча націоналістична партія "Право і справедливість" (PiS) заявляє, що радикальні зміни у судочинстві необхідні, аби підвищити ефективність судів і викорінити залишки комуністичного минулого.

"Без судової реформи ми не можемо перебудувати польську державу так, щоб вона служила громадянам", - заявив лідер "Права і справедливості" партії Ярослав Качинський.

Згідно з новим законом, цього місяця 22 суддів Верховного суду були відправлені на пенсію раніше. Голова Верховного суду Малгожата Герсдорф відмовилася іти у відставку та виконувати спірний закон.

У грудні минулого року Європейська комісія почала процедуру притягнення Польщі до відповідальності, заявивши, що судова реформа підриває незалежність судової влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.