Сенат Польщі схвалив суперечливі зміни для заміни голови Верховного суду

Середа, 25 липня 2018, 12:02

Сенат Польщі, незважаючи на вуличні протести, у ніч на середу схвалив суперечливі зміни для подальшого реформування судової системи, які дозволять керівній партії полегшити заміну голови Верховного суду.

Про це повідомляє Reuters.

Раніше аналогічне схвалення зміни отримали у польському Сеймі.

Цього місяця голова Верховного суду Малгожата Герсдорф відмовилася іти у відставку та виконувати спірний закон, який змушує суддів іти на пенсію раніше.

Ухвалені зміни дозволяють обрати наступника Герсдорф тоді, як у Верховному суді, що складається з 120 членів, є призначеними 80 суддів. Чинні правила передбачають обрання голови суду 110 суддями.

Європейський союз, правозахисні організації і опозиція звинувачують уряд Польщі в звуженні незалежності судової системи.

Правляча націоналістична партія "Право і справедливість" (PiS) заявляє, що необхідні радикальні зміни, аби підвищити ефективність судів і викорінити залишки комуністичного минулого.

У вівторок ввечері проти схвалення змін в польських містах протестували сотні людей. Проте мітингарів було значно менше, ніж під час масових антиурядових протестів минулого літа.

Польска опозиція стверджує, що і в Сеймі, і в Сенаті зміни були ухвалені з порушеннями, оскільки спікер заборонив будь-яке обговорення.

У грудні минулого року Європейська комісія почала процедуру притягнення Польщі до відповідальності, заявивши, що судова реформа підриває незалежність судової влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.