Прем'єр Литви радить громадянам не користуватися Yandex.Taxi

Вівторок, 31 липня 2018, 17:13

Прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс пропонує не користуватися додатком приватного перевезення Yandex.Taxi, через надмірний збір програмою конфіденційних даних користувачів.

Про це пише Delfi.

"Я думаю, що ми, як і кожна людина, повинні в першу чергу оцінити. Ці загрози названі: надлишкові дані збираються без потреби. Принаймні, я пропоную не використовувати його. А інститути, які несуть відповідальність в тому числі і за нашу кібербезпеку, повинні чітко назвати і сказати, чи безпечно це, чи недостатньо безпечно. Така рекомендація недвозначно повинна бути представлена державним установам", - сказав Сквярняліс.

Він заявив, що очікує рішення Департаменту державної безпеки.

"Це безпека наших громадян. І якесь якщо програмне забезпечення може послабити нашу як особисту, так і державну безпеку, то це має бути сказано органами, це має бути оцінено, виходячи з інтересів нашої держави і громадян", - додав глава уряду.

Минулого тижня компанія Yandex.Taxi почала надавати послуги з перевезення у Вільнюсі, що одразу привернуло увагу муніципалітету та міських служб.

Мер Вільнюса Ремігіус Шимашюс звернувся до Департаменту державної безпеки з проханням повідомити йому, чи не становить Yandex. Taxi загрози національній безпеці, а Рада з конкуренції звернулася у зв'язку рекламою компанії, що нібито вводить в оману.

Очікується, що ДГБ свої висновки представить до кінця тижня. У свою чергу, литовський Національний центр комп'ютерної безпеки в понеділок заявив, що рекомендує не користуватися додатком Yandex.Taxi, поки він не проведе ретельне розслідування. Обіцяють зробити це максимум протягом двох тижнів.

Yandex.Taxi у Вільнюсі можна користуватися з минулого четверга, за твердженням представників компанії, послуги в столиці поширюються на 300 автомобілів. Програма працює на аналогічній основі, як Uber або Taxify. Yandex.Taxi представляється як міжнародна компанія, зареєстрована в Амстердамі, хоча програмісти працюють у Москві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.