Ізраїльські історики розкритикували спільну заяву урядів Польщі та Ізраїлю

Четвер, 5 липня 2018, 16:20

Ізраїльський центр пам’яті жертв Голокосту Яд Вашем обурений спільною заявою прем’єрів Польщі та Ізраїлю, яка присвячена змінам до скандального закону про Інститут національної пам'яті.

Про це йдеться у заяві центру, оприлюдненій 5 липня.

"Ретельний огляд істориків Яд Вашем свідчить, що історичні твердження, представлені як безперечні факти, у спільній заяві містять серйозні помилки та обмани", - заявили у Яд Вашем.

У повідомленні Яд Вашем зазначено, що спільна заява "містить дуже проблемне формулювання, що суперечить існуючим і прийнятим історичним фактам" та ефективно підтримує наратив, який довгий час спростовували науковці. Зокрема, що польський уряд у вигнанні та підпілля в окупованій Польщі та інших місцях "невтомно намагалися перешкоджати знищенню польського єврейства".

"Значна частина польського опору у різних рухах не тільки не допомагала євреям, але також не рідко брала активну участь у їх переслідуванні", - сказано в заяві

У заяві Яд Вашем також зазначено, що хоча новоприйняті поправки до закону скасовують розділи, що стосуються кримінальних санкцій, він матиме негативний вплив на дослідження, оскільки проти тих, хто поставить під сумнів "добре ім’я польської держави та польської нації", можуть бути розпочаті цивільні дії.

Як повідомлялося, Сейм Польщі ухвалив зміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті, скасувавши статтю, що передбачає кримінальну відповідальність за приписування польському народу злочинів нацистів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: