У Путіна заявили про досягнення угоди щодо військ Ірану в Сирії

Середа, 1 серпня 2018, 17:13

Іранські війська відвели свої важкі озброєння у Сирії на відстань 85 км від окупованих Ізраїлем Голанських висот.

Про це заявив спеціальний посланець президента РФ Владіміра Путіна в Сирії Александр Лаврентьєв, пише Reuters.

За підтримки Росії, Ірану та ліванського шиїтського ополчення "Хезболла" президент Сирії Башар Асад відбив у повстанців та бойовиків ІДІЛ територію на південному заході Сирії, наблизившись до Голанів.

Москва спробувала заспокоїти Ізраїль, заявивши, що хоче, щоб сирійські війська розміщувалися тільки на утримуваних сирійцями Голанах або поблизу них. Ізраїль, проте, наполягає на тому, щоб сили, контрольовані Іраном, його заклятим ворогом, повністю вийшли з Сирії зараз, коли громадянська війна там закінчується.

"Іранці пішли, шиїтських формувань там немає", - заявив дипломатичний представник Росії.

Лаврентьєв сказав, що іранські військовослужбовці, яких він назвав радниками, можуть бути серед сирійських збройних сил, які залишаються ближче до ізраїльського кордону.

"Але немає одиниць важкої техніки і озброєнь, які могли б створювати загрозу для Ізраїлю на відстані 85 км від лінії розмежування", - сказав Лаврентьєв.

Ізраїльські чиновники визнали таке відведення незадовільним.

"Те, що ми встановили як червону лінію, - це військове втручання та зміцнення Ірану в Сирії, і не обов'язково на нашому кордоні", - сказав міністр регіонального співробітництва Цахі Ханегбі, пославшись на загрозу більшої дальності, створювану іранськими ракетами або безпілотними літальними апаратами, розташованими в Сирії.

"Ніяких компромісів і поступок в цьому питанні не буде", - заявив представник Тель-Авіва.

Минулого тижня ізраїльський чиновник, який говорив на умовах анонімності, заявив, що Росія запропонувала тримати іранські війська принаймні за 100 км від лінії зіткнення на Голанських висотах.

Ізраїль відхилив пропозицію. У відповідь на це посол Росії в Ізраїлі Анатолій Вікторов заявив, що Москва не може змусити Іран покинути Сирію.

Але Вікторів також дав зрозуміти, що Росія буде продовжувати закривати очі на ізраїльські авіаудари проти ймовірних поставок зброї іранцям та "Хезболлі" в Сирії.

Ханегбі сказав, що Ізраїль хоче перешкодити Ірану і "Хезболлі" ефективно розширити свій ліванський фронт проти нього.

"Ми не готові бачити новий фронт "Хезболли" на нашому північному кордоні між Ізраїлем і Сирією. Це те, що є небезпечним. Якщо ми не попередимо це сьогодні, на самому початку, воно стане точно важкою ціною для нас", - сказав він.

Росія розглядає Іран як важливого партнера, стримування якого прагнуть США та Ізраїль. Президент Сирії Башар Асад за вирішальної допомоги Росії та Ірану відновив контроль над більшістю сирійських територій, захоплених повстанцями з 2011 року, коли в країні почалася війна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.