Білорусь і Іран домовилися про бартерну угоду "нафта за обладнання"

Середа, 1 серпня 2018, 18:42

Білорусь і Іран домовилися про бартерну угоду "нафта за обладнання".

Про це повідомляє агентство Mehr.

"Тегеран і Мінськ домовилися про обмін нафти на промислову техніку", - заявив посол Ірану в Білорусі Мостафа Овейсі на зустрічі послів Ірану з керівниками Фонду ісламської революції Mostazafan.

У травні Овейсі заявляв, що Мінськ і Тегеран ведуть переговори щодо можливих поставок іранської нафти в Білорусь.

Через розбіжності в підходах до визначення ціни російського газу між Росією і Білоруссю в 2016 році виник конфлікт неплатежів. Росія у відповідь скоротила поставки нафти, у зв'язку з чим обсяг її переробки білоруськими НПЗ зменшився майже на 20% - до 18,6 млн тонн.

Тоді ж президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що для заміщення російської нафти Мінськ шукає в інших країнах нафту для переробки на своїх нафтопереробних підприємствах. "До Венесуели їдемо видобувати нафту, зараз в Канаду поїдемо, в Ірані домовляємося", - зазначив білоруський лідер.

Пізніше стало відомо, що Іран поставив Білорусі в 2017 році дві партії нафти обсягом 600 і 800 тис. барелів.

Проте поставки нафти з Ірану можуть мати й інше підґрунтя, пише Tut.by. Влада Ірану вживає заходів для пом'якшення американських санкцій, що завдають удару по нафтовій торгівлі і валютним операціям ісламської республіки. Як повідомляють іранські ЗМІ, нещодавно Іран запропонував країнам Африки організувати бартерну торгівлю, обмінюючи іранську нафту на золото.

У програмі "нафта в обмін на товари" зацікавлена і Росія, заявив нещодавно міністр енергетики РФ Александр Новак, оскільки тим самим "розширюється ринок збуту своєї продукції".

При цьому міністр підкреслив, що Росія офіційно не купувала і не купує іранську нафту, оскільки "досить власної нафти".

Перший танкер іранської нафти за цим контрактом був відправлений у середині листопада 2017 року. Поставки йшли через структуру Міненерго Росії "Промсырьеимпорт". Новак тоді заявив, що поставки йдуть не в Росію, а в інші країни, а РФ виступає лише оператором з продажу нафти. Зацікавленість же Москви пов'язана з тим, що половина коштів від реалізації нафти йде на закупівлю необхідних Ірану російських товарів.

Євразійський економічний союз і Іран у травні підписали трирічну угоду  про вільну торгівлю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.