Фінляндія може депортувати кримчан, яких впустили за російськими паспортами

Середа, 1 серпня 2018, 19:11

Двом мешканцям анексованого Криму з російськими закордонними паспортами видали фінські туристичні візи і пустили їх у країну через помилку, спричинену людським фактором.

Про це заявив посол України у Фінляндії Андрій Олефіров, передає "Радіо Свобода".

"Мені здається, що цих громадян спочатку пустили до Фінляндії за туристичною візою через людський фактор: щороку в консульствах у Санкт-Петербурзі видають до мільйона шенгенських віз. Законодавство, яке забороняє видавати візи таким особам, звичайно ж, відсутнє – це просто добра воля країн-членів Європейського союзу у відповідь на звернення української сторони", – сказав дипломат.

Олефіров додав, що остання інстанція в таких питаннях – не консульство, а міграційна влада, яка вже всередині країни перевіряє документи іноземців.

27 липня російські ЗМІ повідомили, що громадянам Росії, подружжю Наталії Кушнаренко і Міхаілу Бережному, може загрожувати депортація з Фінляндії в Україну за те, що свої російські паспорти вони отримали в анексованому Криму.

У Фінляндію сім’я в’їхала у вересні 2017 року за туристичними візами, отриманими в генеральному консульстві Фінляндії в Санкт-Петербурзі. Після прибуття вони зареєстрували підприємство і подали документи для отримання посвідки на проживання. У результаті подружжя отримало від фінської влади документ, в якому зазначалося, що в країні не визнають паспорти, видані в анексованому Криму.

Представник російського посольства Наталя Вежлівцева заявила, що посольство Росії "уважно відстежує ситуацію". Кушнаренко відмовилася коментувати ситуацію до вирішення питання з депортацією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.