Швейцарія бойкотує переговори про угоду з ЄС, яка "підриває" заробітну плату

П'ятниця, 10 серпня 2018, 10:22

Плани зі створення нового договору для відносин ЄС і Швейцарії перед Brexit, схоже, опинилися в скрутному становищі після того, як проєвропейські соціал-демократи приєдналися до правої швейцарської Народної партії (SVP) щодо відкидання угоди.

Про це пише Euobserver.

Швейцарська Федерація профспілок SGB заявила, що угода може підірвати заробітну плату і умови праці в країні.

Відносини між ЄС і Швейцарією регулюються приблизно 100 двосторонніми угодами, які Брюссель хоче замінити одним договором.

Угода, яка б більш тісно пов'язувала нейтральну країну з її найбільшим торговельним партнером, мала бути підписана ще на початку року.

Брюссель пропонує Берну підписати договір, згідно з яким Швейцарія, яка не є членом ЄС, прийме закони ЄС, що регулюють єдиний ринок, а за це отримає розширений доступ. Угода також передбачає, що Європейський суд має право врегульовувати будь-які суперечки.

З цією пропозицією не погоджується найбільша у швейцарському парламенті Народна партія, яка також має дві з семи посад в уряді. Багато швейцарських консерваторів також стурбовані тим, що дають "іноземним суддям" таку владу, і хочуть спочатку побачити, якою буде угода Британії та ЄС.

Брюссель в минулому році вніс Швейцарію в список спостереження за податковими гаванями та надав швейцарській фондовій біржі лише один рік доступу до єдиного ринку з можливістю продовження, яка пов'язана з узгодженням договору.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.