Сирійські курди пішли на переговори з Асадом

карта
Вівторок, 14 серпня 2018, 11:30

Політичне крило очолюваних курдами Сирійських демократичних сил (SDF) вирушило в Дамаск минулого тижня для проведення другого раунду переговорів з урядом.

Про це заявив співголова SDF, передає Reuters.

Делегація, зокрема члени підтримуваної США SDF, яка контролює приблизно чверть Сирії, провела переговори з Дамаском у ході першого візиту в столицю.

Ці візити підкреслюють зусилля курдської влади з відкриття нових каналів для уряду президента Башара Асада, оскільки вони прагнуть домовитися про політичну угоду, яка збереже їхню автономію в Сирії.

Переговори могли б також підняти нові питання для політики США в Сирії, адже американські військові на території SDF після останньої битви проти "Ісламської держави" розгорнули близько 2 тис. спецназівців.

SDF очолює Курдське ополчення YPG, яке в основному уникало конфлікту з Асадом і заявило, що воно спрямоване на забезпечення прав курдів, а не на повалення уряду.

Це відрізняє їх від повстанських угруповань, які борються за повалення Асада з 2011 року, і які зазнали поразки на більшій частині території, яку вони колись утримували.

Сирійська демократична Рада (SDC) пішла на нові переговори щодо децентралізації і Конституції, сказав співголова Ріад Дарар.

"Тривалий діалог" включав пропозицію Дамаска про участь де-факто автономного регіону у місцевих виборах в наступному місяці.

SDC наполягає на збереженні своєї структури управління і самоврядування на будь-яких майбутніх виборах. Зазначається, що переговори матимуть нові раунди.

Держчиновники винесли на обговорення питання, які SDC вважає передчасними. "Спочатку нам потрібно домовитися про надання послуг, і це може зміцнити довіру між нами і між людьми", - сказав співголова SDF.

SDF захопили території за допомогою США, хоча Вашингтон виступає проти їхніх амбіцій щодо автономії. Регіон, який вони контролюють, поширюється на більшу частину Північної і Східної Сирії, багатою сільськогосподарськими угіддями, нафтою і водою.

 

Дамаск каже, що сили США є окупантами. Вперше Асад заявив у травні, що він "відкриває двері" для переговорів з SDF, але також погрожував силою і сказав, що американці підуть так чи інакше.

Недавня поразка повстанців на південному заході Сирії надала Асаду контроль над більшою частиною країни, але як мінімум третина Сирії залишається поза урядовим контролем. Ці райони окуповані як турецькими, так і американськими військами. Асад обіцяє повернути контроль також над утримуваними повстанцями районами Ідліба.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.