Клімкін відповів лідеру Компартії Чехії на заяву про українців і "Празьку весну"

П'ятниця, 17 серпня 2018, 11:24

Звинувачення лідера чеських комуністів Войтеха Філіпа на адресу українців у тому, що нібито вони винні у придушенні "Празької весни" - це повний абсурд.

Про це заявив у своєму Facebook міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Звичайно, на заяви чеських комуністів можна було б не реагувати. В Україні комуністична ідеологія, поряд з нацистською, заборонена. Тим більш, що злочини комуністів, жертвами яких стали мільйони українців, не мають строку давності. Мене, однак, давно цікавило одне питання: чому компартії, які ще залишилися в деяких країнах, і досі зачаровані романтичними комуністичними ідеями?" - пише глава МЗС.

За його словами, нинішній режим у Росії мало чим відрізняється від комуністичних чи царських часів.

"Режиму радянського фейкового комунізму давно нема, а сучасна Росія є яскравим прикладом економічної нерівності та соціальної несправедливості, де купка наближених до влади жирує, а бідні бідують. Очевидно, тому, що річ зовсім не в комунізмі і не в ідеології, а в природі російського тоталітаризму, який, в принципі, незмінний при всіх режимах - царському, комуністичному чи путінському", - зазначає очільник українського зовнішньополітичного відомства. 

За його словами, "комуністи продовжують бачити в нинішньому російському режимі щось рідне".

"Звинувачення лідера чеських комуністів на адресу українців, що нібито вони винні у придушенні Празької весни, звичайно ж, повний абсурд. Українці, я нагадаю, постраждали від комуністичного режиму і, до речі, також були окупованим народом протягом багатьох століть. Тим часом саме українці були тими, хто в колишньому СРСР активно протестував проти окупації Чехословаччини в 1968 році і виявляв солідарність з чехами і словаками. Імена Мустафи Джемілєва, Василя Макуха, Зоряна Попадюка відомі всім. Але не чеським комуністам. Для них, на жаль, досі "говорит Москва!". Переконаний, однак, що мудрий чеський народ, який показав свої найкращі якості і під час Празької весни в 1968 році, і під час Оксамитової революції 1989 року, і зараз зможе відрізнити правду від відвертої брехні", - додав дипломат.

Депутати всього політичного спектра Чехії розкритикували Філіпа, який у інтерв'ю британській газеті The Guardian заявив, що не Росія, а українці на чолі СРСР та українські солдати Радянської армії несуть відповідальність за придушення "Празької весни" 1968 року.

 
Vojtěch Filip
FORUM24

"Спроби стверджувати, що це не Росія, тому що Брежнєв був українцем - це перебільшення, схожі на те, якби ви сказали, що війну не розпочала Німеччина, тому що Гітлер був австрійцем", - сказав Петр Газдік з партії STAN.

Комуністи мають 15 депутатів у чеському парламенті і беруть участь у роботі уряду вперше після антикомуністичної революції 1989 року. Середній вік депутатів-комуністів становить 75 років. Це більше, ніж середня тривалість життя в країні. Минулого року на парламентських виборах партія набрала 7,8% голосів. І це найнижчий показник з 1990 року.

1968 року лідер чеської Комуністичної партії Александер Дубчек проводив ліберальні реформи. Москва та інші країни Варшавського договору вирішили, що він зайшов надто далеко у своїй спробі створити "соціалізм з людським обличчям", відмовившись від цензури і дозволивши свободу слова в своїй країні. Після військового вторгнення СРСР почався період жорстких репресій, які тривали аж до чехословацької "Оксамитової революції" в 1989 році, яка поклала край комуністичному режиму в країні на 41-му році його функціонування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: