Мусульманській парі відмовили у швейцарському громадянстві за відмову від рукостискання

Субота, 18 серпня 2018, 13:24

Швейцарське місто Лозанна заблокувало заявку мусульманської пари стати швейцарськими громадянами через їхню відмову тиснути руку представникам протилежної статі.

Про це пише AFP.

Муніципалітет відхилив заяву про громадянство пари через відсутність поваги до гендерної рівності, сказав мер Лозанни Грегуар Юнод.

Він сказав, що кілька місяців тому муніципальна комісія допитала пару, щоб визначити, чи відповідають вони критеріям громадянства, але визначила в постанові, опублікованій в п'ятницю, що вони не пройшли пункт про інтеграцію.

Він відмовився розголошувати національності пари або інші ідентифікуючі дані, але сказав, що вони "не тиснули руки людям протилежної статі".

Вони також "із зусиллями відповідали на питання людей протилежної статі", сказав він.

Деякі правовірні мусульмани стверджують, що іслам не допускає фізичного контакту з людиною протилежної статі, за винятком деяких найближчих родичів.

Його віце-мер, який був у комісії з трьох членів, яка допитувала пару, сказав, що він "дуже задоволений рішенням" відхилити заявку.

"Конституція і рівність між чоловіками і жінками переважають над фанатизмом", - сказав він.

У пари є 30 днів, щоб оскаржити рішення.

У 2016 році на всенародному рівні здійнявся галас з приводу повідомлень про те, що середня школа на півночі країни дозволила двом сирійським братам не потискати руки своїм вчителям після того, як вони поскаржилися, що це суперечить їх релігійним переконанням, якщо вчитель є жінкою.

Це суперечило глибоко вкоріненій швейцарської традиції, згідно з якою учні тиснули руки вчителеві на знак поваги, і на тлі обурення регіональна влада швидко скасувала рішення школи.

Натомість шведський суд із трудових спорів днями постановив, що мусульманка, співбесіда з якою була перервана через її відмову тиснути руку колегам-чоловікам з релігійних причин, зазнала непрямої дискримінації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.