У Трампа відповіли Москві на прохання щодо підтримки в Сирії

Субота, 18 серпня 2018, 17:49

Держдепартамент відкличе фінансування, яке він виділив на відновлення частин Сирії, раніше утримуваних "Ісламською державою".

Про це заявив виконувач обов'язків помічника держсекретаря США у справах Близького Сходу Девід Сатерфілд, пише The Washington Post.

Витрати були заморожені в рамках зусиль президента Трампа з прискорення виведення американських військ з Сирії та передачі більшої відповідальності членам очолюваної США коаліції. Адміністрація повідомила Конгресу 17 серпня, що гроші будуть перенаправлені з Сирії в інші, незазначені райони.

За словами чиновників Держдепартаменту, зобов'язання інших країн вже складають $300 млн, зокрема $100 млн оголосила на цьому тижні Саудівська Аравія. 

Після зустрічі з Трампом у Гельсінкі російський президент Путін заявив про необхідність спільної відбудови Сирії, проте у Держдепі сказали, що не будуть співпрацювати з Росією у цьому питанні.

"Згідно з міжнародною угодою, не буде допомоги у відновленні Сирії, поки ООН, а не Москва чи Вашингтон, чи будь-яка інша столиця, а ООН не засвідчить і не підтвердить, що йде надійний і безповоротній політичний процес", - сказав Сатерфілд.

"Ось двері, щоб отримати те, чого, як ми вважаємо, режим і росіяни, дуже хочуть, а саме щоб міжнародні гроші пішли на руїни, які зараз є в Сирії", - сказав він.

За його словами, США мають намір зберігати військову присутність у Сирії до тих пір, поки не буде остаточно розгромлене терористичне угрупування "Ісламська держава". Американські військові на північному сході Сирії (утримуваному політичним крилом очолюваних курдами Сирійських демократичних сил), після останньої битви проти "Ісламської держави" утримують близько 2 тис. спецназівців.

Раніше Москва у листі Вашингтону попросила підтримки у відбудові Сирії, адже сирійському режиму не вистачає обладнання, палива, інших матеріалів і засобів, необхідних для відновлення країни.

Натиск Москви відбувається після того, як сили Асада, підтримувані російськими винищувачами, повернули контроль над більшою частиною південно-західної Сирії, регіону, який був одним з останніх повстанських осередків.

Росія розгорнула широкомасштабну кампанію із залучення західних країн в гуманітарну діяльність на контрольованих урядом територіях Сирії, прагнучи переконати решту світу в потребі встановлення нормальних повоєнних відносин з президентом Асадом. Франція нещодавно долучилася до спільної з росіянами поставки гуманітарної допомоги для Сирії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.