Клімкін про переслідування Купріяновича у Польщі: політик заробляє дешеву популярність

Вівторок, 21 серпня 2018, 10:36

Міністр закордонних справ України закликав Польщу припинити переслідування голови Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича, проти якого розпочалося кримінальне провадження.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Ми категорично проти того, щоб судовий механізм використовувався для переслідування одного з провідних діячів української громади Польщі, який, до речі, надзвичайно багато робить для польсько-українського історичного примирення", - написав Клімкін.

Міністр вважає, що дана конкретна ситуація є радше спробою регіонального політика заробити дешеву популярність на роздмухуванні міжнаціонального скандалу.

Однак, зазначив він, громадянське суспільство Польщі має серйозні підстави для тривоги.

"Саме такі поодинокі прецеденти, які трапляються десь у регіонах, а до того ж спрямовані проти представника національної меншини, неодноразово ставали в різних країнах початком широкого наступу на демократію", - вважає Клімкін.

До прокуратури у справі слів Купріяновича звернувся люблінський воєвода Пшемислав Чарнек, який вважає, що голова Українського товариства під час свого виступу порівняв події у Сагрині 1944 року з подіями на Волині в 1943 році і, як сказав Чарнек, "зрівняв 130 тисяч жертв геноциду з кількома сотнями цивільних українців, котрі загинули в Сагрині 10 березня 1944 року".

На думку Чарнека, пам’ятні заходи у Сагрині, організовані у той самий день, коли відзначали 75-ті роковини подій на Волині, були "однією великою провокацією".

У свою чергу Купріянович сказав: "Рішення прокурора почати розслідування здається абсолютно ірраціональним і навіть гротескним. На жаль, наслідки всіх цих заходів вже видно. Це, з одного боку, збільшення антиукраїнських настроїв в певних колах, з іншого - зростання занепокоєння і побоювань української православної громади в нашому регіоні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.