Уряд Молдови затвердив механізм надання громадянства в обмін на інвестиції

Середа, 22 серпня 2018, 18:03

Уряд Молдови затвердив механізм надання громадянства республіки в обмін на інвестиції.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки та інфраструктури Молдови.

Згідно з розрахунками влади, це дозволить залучити в економіку країни не менше 1,3 млрд євро до 2024 року. 

У новій програмі надання громадянства зможуть брати участь особи, які "не були звинувачені Міжнародним кримінальним судом, не піддавалися кримінальному переслідуванню з боку Інтерполу, не є потенційною загрозою незалежності та національної безпеки Молдови, не отримували доходів від злочинної діяльності та не були визнані винними у скоєнні терористичних злочинів", йдеться в повідомленні.

Громадянину, який бажає отримати молдавське громадянство, пропонується внести безповоротний внесок у Фонд державних інвестицій для сталого розвитку в обсязі не менше 100 тис. євро.

При цьому, якщо на отримання громадянства претендує особа, що має дружину (чоловіка) і дітей, їй необхідно інвестувати не менше 250 тис. євро в одну із стратегічних галузей республіки (на розсуд влади). У цьому випадку на громадянство можуть претендувати й інші члени її сім'ї.

"У рамках цього проекту встановлені загальні вимоги та критерії відбору претендентів на участь у програмі, методи та умови перевірки відповідності вимогам, точна кількість документів, які повинні бути представлені заявниками", - заявив міністр економіки та інфраструктури Кирил Габурич.

Цю ініціативу молдовської влади розкритикувала опозиція, а також міжнародні організації, зокрема Європейська комісія. У Брюсселі стурбовані тим, що власниками громадянства Молдови можуть стати громадяни з сумнівною репутацією з різних країн. За допомогою отримання молдавського громадянства вони отримають право в'їзду до Євросоюзу без віз.

11 липня Міністерство економіки Молдови підписало контракт з консорціумом компаній MIC Holding LLC, Henley&Partners Holdings Ltd, Henley&Partners Government Services Ltd та Henley&Partners International Ltd. Швейцарська Henley&Partners фігурувала у розслідуванні вбитої мальтійської журналістки Дафни Каруани Галіції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.