МЗС вперше проведе оцінювання співробітників, щоб позбавитись "баласту"

Четвер, 23 серпня 2018, 12:09

Міністерство закордонних справ України вперше проведе оцінювання співробітників, щоб відсіяти некваліфіковані кадри.

Про це розповів державний секретар МЗС Андрій Заяць в інтерв’ю "Європейський правді".

"Баласт не відсіється через конкурси. Конкурси дозволяють не "відсіяти" додатковий баласт, вони гарантують, що нові працівники – кваліфіковані. А щоби позбавитися баласту, ми запроваджуємо щорічне оцінювання. Цього року воно має відбутися вперше. Тут теж не все просто, процедура поки що не враховує специфіки дипслужби – тому цього року її проведемо за загальною методикою всієї держслужби. Але я впевнений, що і в цьому вигляді вона дозволить нам попрощатися з частиною колег", - сказав він.

Заяць також заявив, що третина дипломатів не виконує своїх функцій так, як цього вимагає держава.

"Третина працівників є "локомотивами", вони тягнуть на собі всю роботу. Ще третина – працює загалом нормально, але потребує регулярних якихось поштовхів, щоб зберігати прийнятний темп, а ще третина є баластом", - сказав він.

Заяць наголосив, що конкурси потрібні, адже цей прозорий механізм дозволяє вливати "свіжу кров", але їхні вимоги і процедура не адаптовані до дипломатичної служби.

"Що робити, якщо після конкурсу з’ясовується, що дружина переможця, що має їхати до посольства України – громадянка Росії? На етапі проведення конкурсу ми не можемо цього з’ясувати, ці дані не зазначаються. Але це серйозна проблема – я вважаю, що російське громадянство дружини або чоловіка є перешкодою для роботи дипломатом. Довіри до такого переможця конкурсу немає – але і скасувати перемогу ми не можемо. А от новий закон про дипслужбу дає нам таку можливість", - зазначив дипломат.

Більше читайте в інтерв’ю: "Держсекретар МЗС: Третина наших дипломатів – це баласт, і тут потрібні системні зміни".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.