Трамп скасує NAFTA: США і Мексика готують нову ЗВТ, поки без Канади

Вівторок, 28 серпня 2018, 09:37

Сполучені Штати та Мексика домовилися кардинально змінити Північноамериканську угоду про вільну торгівлю (NAFTA).

Про це повідомляє Reuters.

Нові домовленості посилюють тиск на Канаду, від якої вимагають погодитись з новими положеннями щодо торгівлі автотранспортними товарами та врегулюванням суперечок, щоб залишатися частиною договору.

При цьому Трамп пригрозив ввести мита на канадські автомобілі, якщо не вдасться досягти трьохсторонньої угоди. "Чесно кажучи, найпростіше, що ми можемо зробити, - це ввести мита на їх автомобілі", - сказав він.

У понеділок Трамп провів телефонну розмову із президентом Мексики і заявив, що скасує назву NAFTA через погані асоціації, повідомляє сайт Білого дому.

"Ми будемо називати це торговельною угодою Сполучені Штати-Мексика, і позбудемося назви NAFTA. Вона має погане конотацію, оскільки США протягом багатьох років дуже сильно постраждали від NAFTA. І зараз це дійсно хороша справа для обох країн, і ми дуже сильно наближаємося до неї", - сказав Трамп.

Президенти США і Мексики повідомили, що негайно почнуть переговори з Канадою про нові умови зони вільної торгівлі.

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд через заяву Трампа скасувала візит до України та Франції і у вівторок поїде до Вашингтона для переговорів. Її прес-секретар сказав, що Канада підпише нову угоду лише в тому випадку, яка вона буде корисною для країни.

Трамп має 90 днів, щоб підписати нову угоду з Мексикою і передати її на затвердження Конгресу.

Посол Канади в Україні Роман Ващук написав у Twitter, що американська адміністрації встановила для Канади дедлайн лише до п’ятниці, щоб приєднатися до угоди. Саме тому Фріланд так терміново вирушила до Вашингтону.

"На терезах: 70% канадського зовнішньо-торгівельного обороту", - написав Ващук. Щорічний товарообіг між трьома країнами становить $1 трильйон.

Перегляд умов NAFTA був однією з передвиборних обіцянок Трампа.

NAFTA - одна з найбільших у світі зон вільної торгівлі, створена трьома країнами в 1994 році. Угода забезпечує фактично безперешкодний рух товарів та послуг між США, Мексикою та Канадою. Особливо важлива угода для Мексики, 80% експорту якої йдуть до США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.