Москва заявляє, що в Арктиці може вибухнути конфлікт

П'ятниця, 31 серпня 2018, 17:21

Арктика стала центром інтересів ряду держав, через що в регіоні можуть статися військові конфлікти.

Про це заявив міністр оборони Росії Сергій Шойгу, повідомляє прес-служба Міноборони.

"Сьогодні Арктика перетворилася в об'єкт територіальних, ресурсних і військово-стратегічних інтересів ряду держав. Це може призвести до наростання конфліктного потенціалу в цьому районі", - сказав він.

Зараз в північних широтах перебувають не тільки російські криголами, але і американські, шведські, німецькі, китайські і південнокорейські, каже Шойгу.

Він додав, що у рамках підготовки до "прогнозованих загроз" Північний флот РФ продовжує реалізацію комплексного плану Міністерства з розвитку можливостей угруповань сил і військ в Арктиці на період до 2020 року.

Арктика охоплює центральну частину Північного Льодовитого океану, його регіональні моря, такі як Баренцове, Карське і Чукотське, а також території Канади, Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Російської Федерації, Швеції та США. 

Навесні 2017 року Міноборони РФ повідомляло, що відновлює мережу полярних аеродромів в Арктиці і добудовує військові містечка. Москва також заявила про намір розгорнути в Арктиці дві нові зенітні ракетні системи С-400 "Тріумф". У 2016 році завершилося будівництво великої військової бази "Арктичний трилисник" на Землі Франца-Йосипа.

У НАТО заявляють, що Москва нарощує потужне військо уздовж арктичного узбережжя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.