Корабель полярного дослідника повернувся в Норвегію через століття

фото
Вівторок, 7 серпня 2018, 12:30

Корабель льодового плавання Maud, на якому норвезький дослідник Руаль Амундсен намагався і не зміг досягти Північного полюса, повернувся до Норвегії через майже століття.

Про це пише The Local.

Рештки корабля доставили в доки у місті Берген після півторамісячної подорожі через Атлантичний океан з гавані в Гренландії, де він зберігався відтоді, коли був піднятий на поверхню два роки тому.

 

Два інших полярних судна Амундсена, Gjoa і Fram, виставлені в Норвезькому морському музеї в Осло. Люди, які стоять за проектом, планують відновити Maud і показати судно в новому музеї в Воллені, порту в Аскері, де воно було побудовано.

Амундсен запустив Maud у червні 1916 року, до цього часу він став національним героєм Норвегії та знаменитістю на міжнародному рівні, очоливши першу експедицію у спробі досягти Південного полюса і перемігши капітана Роберта Скотта і його команду на п'ять тижнів.

Амундсен планував дозволити Maud замерзнути в арктичних льодах, сподіваючись, що він буде плавати над Північним полюсом, будучи вбудованим в Арктичний Льодовиковий щит.

Але після шести років невдалих спроб досягти полюса на судні Амундсен замість цього вирушив у Північно-Східний прохід, прибувши на Аляску, де корабель був проданий Компанії Гудзонової затоки його кредиторами.

 

Компанія Гудзонової затоки, яка у той час займалася в основному торгівлею хутром, використовувала Maud як судно для забезпечення свого форпосту в Кембриджській затоці на північно-східному узбережжі Канади.

У 1990 році компанія, яка до того часу була роздрібним конгломератом, продала напівзанурені уламки судна норвезькій комуні Аскер з тим, щоб воно повернути його у Воллен.

Але тільки в 2016 році судно було піднято і переміщено до Гренландії, і тільки в червні цього року воно, нарешті, вирушило до Норвегії.

Maud 18 серпня прибуде у Воллен і буде пришвартований уздовж норвезького узбережжя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: