У НАТО здивовані, що частина українців вірить у міфи про Альянс

Вівторок, 11 вересня 2018, 15:21
Північноатлантичний альянс загалом задоволений рівнем підтримки ідеї вступу України до НАТО, але водночас його дивує глибока вкоріненість у свідомості частини українців міфу про агресивність блоку.

Про це заявила директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова, повідомляє "Укрінформ".

Вона зазначила, що дещо покращилася ситуація щодо обізнаності громадян, що таке НАТО і що означає членство в Альянсі для країни. Водночас Маронкова констатувала, що у думках українських громадян досі існує багато міфів і стереотипів щодо агресивності НАТО, які підживлюються різними політичними силами в Україні і пропагандою проти Альянсу, яка походить з Росії і ведеться нею у Молдові, Грузії і в Україні. 

За її словами, цей стереотип вдалося витіснити із свідомості частини громадян, але слова "агресивний військовий імперіалістичний блок" постійно відображаються у відповідях  респондентів. 

"Я не історик, не соціолог і не радянолог, у мене слово "імперіалістичний" асоціюється з дуже старими часами, і в 2018 році його використання для мене є досить дивним. Але у свідомості людей все ж таки закарбувався цей міф, і він досі живе. Я сподіваюсь, що через кілька років для визначення звичайними громадянами України, що таке НАТО, у свідомості людей переважатимуть такі слова, як альянс, політична військова організація та організація колективної безпеки", - додала Маронкова.

Понад 40% українців підтримують вступ країни до НАТО, свідчать дані опитування Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: