Волкер пояснив, коли РФ ухвалюватиме рішення щодо Донбасу

Середа, 12 вересня 2018, 12:20

Москва наразі не робитиме спроб мирного врегулювання на Донбасі, а чекатиме результатів виборів в Україні наступного року.

Про це заявив спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер у інтерв'ю DW.

"Я думаю, що росіяни, судячи з усього, вирішили, що нині не робитимуть нових спроб мирного врегулювання, а чекатимуть результатів виборів в Україні наступного року. У результаті ми не бачимо нічого нового, крім постійних звинувачень на адресу інших і відходу від переговорів", - додав представник Держдепу.

Волкера попросили прокоментувати заяву Москви про те, що після вбивства ватажка проросійських бойовиків Олександра Захарченка можливість продовження "нормандських" переговорів виключена. Переговори в "нормандському форматі" за участю Німеччини, Франції, України та Росії не зайшли в глухий кут, вважає Волкер.

"Я б так не сказав. До сих пір я підтримував контакти зі своїм російським колегою. Ми не згодні з дуже принципових речей, але тим не менше, ми як і раніше підтримуємо контакт. Наскільки я знаю, французькі та німецькі колеги теж залишаються на зв'язку (з Москвою. - Ред.)", - сказав дипломат.

За його словами, російська сторона, в принципі, не готова до дій до того, як в Україні пройдуть вибори.

"У цьому й проблема. Вони навряд чи зробили щось за останні кілька років, щоб спробувати повернути регіону мир і безпеку. Але вони продовжують звинувачувати Україну, нагадуючи, що конфлікт відбувається на українській території. Але ж не Україна прийшла на російську територію - це росіяни перебувають на українській території", - пояснив Волкер.

21 серпня міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров заявив про можливе відновлення переговорів Волкера з помічником глави РФ Владіміра Путіна Владиславом Сурковим, який курує питання Донбасу. 

Остання зустріч Волкера і Суркова відбулася в Дубаї наприкінці січня. На ній сторони намагалися домовитися про формат миротворчої місії для Донбасу, проте результату досягнуто не було. 

Волкер вважає, що миротворці ООН повинні "замінити" війська РФ на Донбасі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.