Туск про переговори щодо Brexit: ми ще можемо уникнути катастрофи

Вівторок, 18 вересня 2018, 10:54

Лідери 27 країн ЄС на неформальному саміті в Зальцбурзі обговорять прогрес в переговорах щодо Brexit і політичну декларацію про майбутнє партнерство з Великою Британією.

Про це йдеться в листі президента Європейської ради Дональда Туска.

"Залишається лише шість місяців до виходу Сполученого Королівства з ЄС, і ми вступаємо в останні тижні переговорів. Тому я хочу, щоб ми розглянули прогрес в цих переговорах і обговорили подальші кроки з урахуванням трьох цілей", - написав Туск.

Він закликав лідерів країн в четвер досягти спільної думки про характер і загальну форму спільної політичної декларації про майбутнє партнерство з Британією.

Також планується обговорити, як організувати заключний етап переговорів про Brexit, в тому числі можливість скликання ще одного саміту ЄС в листопаді.

Крім того, лідери ЄС планують підтвердити необхідність оперативного юридичного втручання в ситуацію з Ірландією, з тим, щоб бути впевненими, що в майбутньому не буде жорсткого кордону.

"Дозвольте мені нагадати, що обмеження шкоди, яку може заподіяти Brexit, є нашим спільним інтересом. На жаль, сценарій відсутності угоди все ще цілком можливий. Але якщо ми все будемо діяти відповідально, ми зможемо уникнути катастрофи", - зазначив Туск.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.