РФ каже, що підтримує цілісність Боснії, попри сербські заклики до відокремлення

П'ятниця, 21 вересня 2018, 17:06

Росія підтримує мирні угоди, які завершили війну в Боснії 90-х років, і територіальну цілісність країни.

Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров на тлі закликів керівництва боснійських сербів щодо відділення від Боснії і Герцеговини, пише Reuters.

Лавров приїхав до БiГ за два тижні до національних виборів у країні, які заплановані на 7 жовтня. Цей візит описаний місцевими засобами масової інформації, як демонстрація підтримки лідера боснійських сербів Мілорада Додіка, хоча російська сторона заявила, що не дає рекомендації, за кого голосувати.

Додік проводить кампанію за ширшу автономію Сербської Республіки, яку він зараз очолює, і остаточне відділення від Боснії.

Він сподівається, що Росія підтримуватиме його сепаратистські плани в той час, коли обговорюється обмін територіями між Сербією та Косовом, що означає, що кордони на Балканах можуть змінитись знову, але на цей раз з міжнародного благословення.

Проте Лавров, який повинен зустрітися з Додіком пізніше, не підтримав сепаратистський рух.

"Позиція Росії полягає в тому, що немає альтернативи Дейтонській мирній угоді", - заявив Лавров на прес-конференції в Сараєво спільно з його боснійським колегою Ігорем Крнадаком, посилаючись на мирну угоду, укладену в США, яка завершила війну 1992-1995 років в Боснії.

Лавров також поїде до Баня-Луки, де-факто столиці Сербської республіки, де відвідає місце майбутнього сербсько-російського православного культурного центру. До нього приєднається міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачіч.

Брюссель пообіцяв перевести Боснію і Герцеговину з категорії потенційних кандидатів на вступ в ЄС до офіційних кандидатів за умови впровадження країною необхідних реформ та демократичних перетворень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.