Боснія схвалила зміни до Кримінального кодексу, необхідні для інтеграції в ЄС

Понеділок, 17 вересня 2018, 16:59

Боснійський парламент у понеділок схвалив довгоочікувані зміни Кримінального кодексу, спрямовані на зміцнення верховенства права і боротьбу зі злочинністю та корупцією – цей крок, як очікується, прискорить прогрес країни у напрямку до членства в Європейському союзі.

Про це повідомляє Reuters.

Найвищий суд Боснії дав депутатам час до червня, аби вони привели кримінально-процесуальний кодекс країни у відповідність до міжнародних стандартів. Це є ключовою вимогою ЄС до західнобалканських країн, які прагнуть вступити в блок.

Але політики з трьох конкуруючих етнічних груп Боснії не могли домовитися про зміни, які включали використання таємного поліцейського персоналу, перехоплення повідомлень, спостереження і використання інформаторів.

ЄС раніше попереджав, що запропоновані міністерством юстиції Боснії поправки занадто слабкі. Він попередив, що боснійські прокурори будуть позбавлені одного з основних інструментів для ефективної боротьби з найсерйознішими злочинами.

Компромісне рішення, узгоджене під міжнародним тиском, дозволяє скоротити тривалість слідчих процесів максимум до одного року з 10, як це могло тривати раніше. Рішення також зменшує можливості надання імунітету ймовірним правопорушникам і свідкам.

Більшість депутатів у Боснії користуються імунітетом від переслідування в країні, яка загрузла в корупції. Аналітики заявляють, що політики опиралися серйозним змінам, прагнучи зберегти цей привілей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.