Уряд Македонії визнає результат референдуму щодо зміни назви за будь-якої явки

Субота, 29 вересня 2018, 12:11

Влада Македонії оголосить легітимним результат референдуму про зміну назви країни навіть в разі низької явки 30 вересня.

Про це сказав заступник прем'єр-міністра Македонії з європейських справ Бужар Османі, повідомляє Euractiv.

Османі сказав, що він налаштований оптимістично і що на підтримку угоди з Грецією є політична воля абсолютної більшості громадян усіх етнічних груп.

У той же час він зазначив, що явка не має ключового значення.

"Всі умови будуть дотримані, явка і більшість. Але мета референдуму полягає не в тому, щоб перевірити технічний і логістичний процес, як підготовлена ​​країна, щоб змусити громадян голосувати, а перевірити волю більшості громадян на референдумі", - сказав Османі.

"Абсолютна більшість громадян, які вийдуть на голосування в неділю, проголосують за членство в НАТО і ЄС, виконавши угоду Македонії та Греції", - додав він.

Османі нагадав, що під час президентських виборів 2009 року було внесено зміни до закону, щоб привести поріг явки до 40%, тому що багато македонців живуть за межами країни.

Тоді нинішній президент Гйорге Іванов був обраний у другому турі з 42,6% явки.

"Ми дали легітимність главі держави з 40% явки. Я думаю, що інші процеси в країні можуть отримати легітимність з меншим порогом явки виборців", - сказав Османі.

У рамках підписаної угоди з Грецією Македонія погодилася змінити свою назву на Республіку Північна Македонія, в той час як Греція погодилася зняти своє давнє вето щодо інтеграції Македонії в НАТО і ЄС.

Однак зміна назви відбудеться лише в тому випадку, якщо македонці проголосують за це рішення на референдумі 30 вересня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.