Сирія: перша група повстанців відводить зброю за угодою з Туреччиною і РФ

Неділя, 30 вересня 2018, 13:50

Сирійська обсерваторія з прав людини заявила в неділю, що група повстанців Фалека аль-Шам почала відведення своїх сил та важких озброєнь з демілітаризованої зони на північному заході Сирії.

Про це пише Reuters.

Група першою пристала на вимоги залишити демілітаризовану буферну зону, створену Туреччиною та Росією, щоб запобігти нападу сирійської армії, підтримуваної російською стороною, сказав Рамі Абдулрахман, глава британського військового монітора.

Як відомо, президент Сирії Башар Асад за вирішальної підтримки Москви та Ірану повернув собі контроль над більшістю територій, втрачених після початку громадянської війни у 2011 році. Він обіцяє повернути "кожен дюйм" сирійської землі.

Провінція Ідліб - останній притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також для потужних джихадистських сил (близько 10 000 бойовиків). Туреччина встановила 12 військових постів в Ідлібі.

Президент Росії Владімір Путін заявив, що домовився із турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом створити демілітаризовану зону в Ідлібі, щоб розділити сили урядових сирійських військ та сирійських повстанців, і не допустити спалаху масштабного конфлікту.

Таким чином, принаймні на цей момент, Росія фактично поставила свої зв'язки з Туреччиною вище досягнення мети повернути всю Сирію під владу Асада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.