Єврокомісія порушила процедури при призначенні свого генсека - омбудсмен ЄС

Вівторок, 4 вересня 2018, 12:37

Європейська комісія не дотрималася процедур при призначенні свого генерального секретаря Мартіна Зельмаєра.

Про це йдеться у висновках омбудсмена Європейського союзу Емілі О'Рейлі.

"Після розгляду двох скарг Європейський омбудсмен Емілі О'Рейлі виявила чотири випадки поганої адміністративної поведінки при призначенні генерального секретаря Європейської комісії в лютому 2018 року", - йдеться у заяві.

О'Рейлі дійшла висновку, що Комісія неправильно дотримувалася відповідних правил як у письмовій процедурі, так і в дусі призначення.

"Комісія створила штучне нагальне завдання заповнити посаду генерального секретаря, щоб виправдати відмову під публікації повідомлення про вакансію. Вона також організувала процедуру відбору заступника генерального секретаря, щоб не заповнювати цю посаду, а скоріше призначити Зельмаєра генеральним секретарем швидким двоступеневим призначенням", - йдеться у висновках.

Омбудсмен зазначає, що комунікація Комісії з цього питання була захисною, а часом і ворожою.

"Наше розслідування базується на перегляді тисяч сторінок внутрішніх документів Комісії, і показує точні кроки, які вживає Комісія для того, щоб процедура призначення здавалася нормальною. Колегія уповноважених колективно несе відповідальність за неправильне управління у цій справі. Надзвичайно, що жоден комісар, схоже, не ставив під сумнів процедуру призначення генерального секретаря", - сказала О'Рейлі.

Омбудсмен закликає Єврокомісію розробити спеціальний та окремий порядок призначення генерального секретаря, щоб запобігти повторення цього випадку.

Уповноважений з прав людини в своїх висновках відзначає, що її розслідування не стосується оцінки роботи Зельмаєра, який, на її думку, є компетентним офіційним представником ЄС.

Нагадаємо, 18 квітня депутати Європейського парламенту ухвалили резолюцію, в якій просили Єврокомісію переглянути процедуру призначення Зельмаєра.

У Брюсселі вже тривалий час вирують пристрасті щодо призначення Зельмаєра. Багатьох цікавить як несподівана відставка попереднього генсека Єврокомісії 21 лютого, так і надзвичайно швидке, як для бюрократії Брюсселя, призначення Зельмаєра, який тільки того ж дня отримав крісло заступника генсека.

Єврокомісія продовжує наполягати, що призначення відбулося відповідно до усіх правил і відповіла на 134 запитання комітету, опублікувавши 80-сторінковий документ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.