Глава французької армії: готовий завдати удару по Сирії, якщо буде застосована хімічна зброя

Четвер, 6 вересня 2018, 13:23

Головнокомандувач армії Франції заявив у четвер, що його сили готові завдати удари по сирійських цілях, якщо хімічна зброя буде використана в очікуваному урядовому наступі, що має на меті повернути північну провінцію Ідліб.

Про це передає Reuters.

"Ми готові завдати ударів, якщо буде застосована хімічна зброя. Вони (удари. - Ред.) можуть проводитися на національному рівні, але в наших інтересах зробити це з якомога більшою кількістю партнерів", - сказав глава Збройних сил Франсуа Лекуантр.

За його словами, очікується, що останні осередки ІДІЛ у Сирії та Іраку будуть знищені до кінця осені. Французьке військове джерело заявило, що є ознаки того, що Росія та її союзники хочуть завершити наступ у Ідлібі до кінця року.

Ідліб, притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також потужних джихадистських сил (близько 10 000 бойовиків), був вражений хвилею нових повітряних ударів Росії, які почалися 4 вересня. У результаті бомбардувань загинули 13 цивільних осіб. Міністерство оборони РФ підтвердило проведення авіаударів у Ідлібі.

CША та союзники застерігали від будь-якого застосування у Ідлібі хімічної або біологічної зброї в Ідлібі. Туреччина, яка встановила військові пости в Ідлібі, також закликала Москву відмовитися від нових масових бомбардувань у регіоні.

Москва заявила, що домовилася з Анкарою про операцію проти терористів угруповання "Фронт ан-Нусра" у Ідлібі за участю сил Асада. США також виступають за усунення терористів з регіону і дали зрозуміти, що будуть реагувати на наступ Асада й РФ, якщо тільки у ході нього буде застосована хімічна зброя.

У квітні адміністрація президента США Дональда Трампа зібрала коаліцію американських, французьких і британських сил для атаки на об'єкти сирійського уряду, пов'язані з виробництвом хімічної зброї, після атаки отруйним газом загинули десятки людей у районі Дума. Дамаск, підтримуваний Москвою, заперечує застосування такої зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.