Держдеп про нові авіаудари РФ у Сирії: Трамп попереджав не йти на ескалацію

Середа, 5 вересня 2018, 09:00

Вашингтон поділяє стурбованість Москви з приводу діяльності терористів у сирійському регіоні Ідліб, проте закликає Росію не створювати там гуманітарну кризу.

Про це заявив глава Держдепартаменту США Майк Помпео, повідомляється на сайті відомства.

"Я бачив повідомлення про російські бомбардування і сирійські бомбардування. Росіяни взяли на себе зобов'язання, що це зона деескалації, і все буде вирішуватися в рамках Женевського процесу. Я думаю, що твіт президента був спробою нагадати їм про зобов'язання, які вони взяли на себе", - заявив Помпео. 

Він підкреслив, що терористи в Ідлібі є, проте РФ обіцяла не вирішувати проблему у спосіб, який загрожує цивільному населенню. Саме про це попереджував президент Трамп, пояснив Помпео.

"Росіяни кажуть, що в Ідлібі є терористи. Це правдиве твердження. Ми поділяємо їхню заклопотаність з приводу тероризму, що походить з північної, північно-західної Сирії. Ми абсолютно згодні з тим, що в цих місцях є терористи, і про них треба подбати, щоб вони не експортували терор по всьому світу. Це не той спосіб вирішення - поставити під загрозу життя всіх цих ні в чому не винних цивільних осіб і створити гуманітарну кризу", - сказав Помпео.

Держсекретар дав зрозуміти, що США будуть реагувати, якщо сирійський режим вирішить використати хімічну зброю.

Ідліб, притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також потужних джихадистських сил, був вражений хвилею нових повітряних ударів Росії 4 вересня. У результаті бомбардувань загинули 13 цивільних осіб.

Москва заявила раніше, що домовилася з Анкарою про операцію проти терористів угруповання "Фронт ан-Нусра" у Ідлібі за участю сил Асада.

США застерігали від будь-якого застосування у Ідлібі хімічної або біологічної зброї і пообіцяли "рішучу відповідь" у разі атаки в Ідлібі. Туреччина, яка встановила військові пости в Ідлібі, також закликала Москву відмовитися від нових масових бомбардувань у регіоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.