Генсек НАТО привітав результати референдуму в Македонії

Понеділок, 1 жовтня 2018, 09:22

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав Македонію з референдумом про зміну назви країни, який відбувся у неділю.

Про це він написав у Twitter.

"Я вітаю голоси "так" на референдумі в Македонії. Я закликаю всіх політичних лідерів і партії конструктивно і відповідально скористатися цією історичною можливістю", - написав Столтенберг.

За його словами, "двері в НАТО відкриті, але все національні процедури повинні бути завершені".

На референдумі у Македонії понад 90% громадян, які прийшли на дільниці, підтримали зміну назви країни на Республіка Північна Македонія. Однак, явка на референдумі була дуже низька – близько 37%.

Для визнання референдуму таким, що відбувся, в ньому повинні були взяти участь понад 50 відсотків виборців.

Референдум має консультативний характер, і остаточне рішення про перейменування Македонії буде прийматися в парламенті країни.

Нагадаємо, на голосування було винесено наступне запитання: "Чи виступаєте ви за членство в Євросоюзі і НАТО, приймаючи угоду між Республікою Македонією та Грецькою Республікою?".

У рамках підписаної угоди з Грецією Македонія погодилася змінити свою назву на Республіку Північна Македонія, в той час як Греція погодилася зняти своє давнє вето щодо інтеграції Македонії в НАТО і ЄС.

Греків не влаштовує назва Республіка Македонія, оскільки, вона відповідає назві грецької області Македонія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.