У Македонії провалився референдум щодо зміни назви країни

Неділя, 30 вересня 2018, 21:19

Референдум у Македонії щодо зміни назви країни, необхідної для її євроатлантичної інтеграції, провалився через низьку явку.

Про це повідомляє Balkan Insight.

За даними Виборчої комісії Македонії (DIK), станом на 18:30, за півгодини до закриття дільниць, явка виборців становила 34,09%.

Керівник DIK Олівер Дерковскі повідомив, що ця цифра базується на 84,83% оброблених даних з усіх виборчих дільниць.

Для набуття чинності результатів всенародного голосування, явка на референдумі мала становити не менше 50%. Референдум має статус консультативного і не тягне прямих юридичних наслідків.

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв, виступаючи після закриття дільниць, назвав референдум демократичним та вільним.

"Сьогодні ми мали успіх у європейській Македонії. Незалежно від бойкоту, організованого керівництвом партії VMRO DPMNE, за деякими винятками я очікую, що більшість проголосували "за", - сказав Заєв.

Він додав, що якщо це дійсно так, то опозиція має поважати волю більшості, яка проголосувала, і підтримати конституційні зміни, необхідні парламенту для прийняття нової назви - Республіка Північна Македонія.

"Якщо ні, альтернативи немає. Нам потрібно буде використати інший демократичний інструмент, а це означає негайне проведення дострокових загальних виборів. Македонія стане членом ЄС та НАТО"- сказав Заєв.

Нагадаємо, на голосування було винесено наступне запитання: "Чи виступаєте ви за членство в Євросоюзі і НАТО, приймаючи угоду між Республікою Македонією та Грецькою Республікою?"

У рамках підписаної угоди з Грецією Македонія погодилася змінити свою назву на Республіку Північна Македонія, в той час як Греція погодилася зняти своє давнє вето щодо інтеграції Македонії в НАТО і ЄС.

Греків не влаштовує назва Республіка Македонія, оскільки, вона відповідає назві грецької області Македонія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.