Лондон і Брюссель можуть домовитися щодо угоди про Brexit до саміту ЄС

Середа, 10 жовтня 2018, 19:58

Лондон і Брюссель можуть досягти згоди щодо умов угоди про вихід Великої Британії з Євросоюзу до наступної середи, коли стартує саміт ЄС.

Про це заявив головний переговірник ЄС Мішель Барньє, повідомляє Reuters.

"Досягнення угоди можливе до наступної середи, 17 жовтня", - сказав Барньє.

Барньє зазначив, що Brexit спричинить необхідність проведення митних перевірок та перевірок відповідності товарів стандартам ЄС на кордоні між Ірландією та Північною Ірландією.

Він сказав, що митні декларації можуть бути заповнені заздалегідь в Інтернеті, і "лише видимі систематичні перевірки між Північною Ірландією та іншою частиною Великої Британії передбачають сканування штрих-кодів на вантажних автомобілях або контейнерах, які повинні здійснюватися на поромах або в транзитних портах".

Щодо промислових товарів, то, за словами Барньє, перевірки можуть проводити   "органи нагляду за ринком в приміщеннях компанії". Але він наголосив, що перевірки тварин і продукції тваринного походження таки повинні відбуватися на кордоні.

"Наше завдання - переконатись, що ці процедури є максимально простими, а не обтяжливими, особливо для малого та середнього бізнесу", - сказав він.

27 країн ЄС обговорять прогрес у переговорах на нараді послів, без Британії, у п'ятницю ввечері. Сторони будуть продовжувати переговори протягом вихідних, сподіваючись на прорив вже в понеділок.

27 європейських лідерів зустрінуться в середу та четвер в Брюсселі і прагнуть хочуть оголосити про вирішальний прогрес в угоді щодо Brexit, щоб узгодити домовленості на черговому саміті у листопаді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.