Ягланд пояснив, чому він опирався виходу Росії з Ради Європи

Четвер, 11 жовтня 2018, 15:30

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що в період членства Росії в РЄ вдалося покращити стан російських тюрем, і це є "серйозним здобутком", який варто цінувати.

Про це він заявив під час дискусії з парламентарями у Страсбурзі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Генсек вкотре нагадав, що події цього тижня у ПАРЄ напевне матимуть наслідком припинення участі Росії в організації.

"Я вже пояснив, що неуникно буде результатом подій, які тут відбулися. Мені дуже шкода, що це відбувається", - зауважив він.

"Якщо Росія вийде (з Ради Європи), то громадяни Росії не зможуть звертатися до Європейського суду з прав людини. Ми не зможемо застосовувати інші механізми – як, припустимо, механізм спостереження за умовами у російських в’язницях, який був настільки важливим", - додав політик.

Наведені Ягландом аргументи щодо впливу Ради Європи на Росії базувалися саме на питанні ставлення до ув’язнених у РФ, який, на його думку, вдалося покращити.

"Коли Росія вступила до Ради Європи, там було мільйон ув’язнених, у жахливих умовах. І після того як багато ув’язнених позивалися до ЄСПЛ, після того, як були винесені рішення, які Росія, до речі, виконала – кількість ув’язнених там зменшилася, а умови утримання покращилися", - пояснив він.

На додаток Ягланд навів також геополітичний аргумент проти виключення Росії.

"Мені буде дуже шкода, якщо ми сповземо до ситуації, коли в Європі утвориться величезна розділова лінія", - зауважив генсек.

9 жовтня у ПАРЄ планували розглянути питання про зняття санкційного тиску з РФ. Москва вже понад рік не платить гроші до бюджету РЄ та шантажує Страсбург припиненням своєї роботи в організації. Депутатам пропонували стати на шлях "прощення" – закрити очі на порушення Росії та забути про санкції щодо російських депутатів.

Проте на засіданні асамблея не знайшла голосів для зміни санкційних правил заради РФ і відклала вирішення цього питання на наступний рік.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, якщо Росія не відновить платежі у бюджет Ради Європи у 2019 році, її участь в статутних органах буде припинена.

МЗС РФ звинуватило ПАРЄ в системній кризі в Раді Європи, а у Росії замислилися над замороженням членства в Раді Європи, не чекаючи виключення.

Детально про дебати та про те, в чому полягає перемога – в статті "Кремль програв битву за Страсбург: як підкилимна гра Ягланда призвела до поразки росіян у ПАРЄ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.