Німецькі соціал-демократи схвалили програму посилення діалогу з Росією

Четвер, 11 жовтня 2018, 18:47

Парламентська фракція однієї з правлячих в Німеччині партій, Соціал-демократична партія, ухвалила програму, спрямовану на посилення діалогу з Росією.

Як повідомляє Deutsche Welle, сформульований на восьми сторінках програмний документ фракція СДПН у бундестазі прийняла ще 9 жовтня на своєму черговому засіданні.

У документі перераховуються пропозиції, за допомогою яких, на думку СДПН, можна було б "поліпшити двосторонні відносини, незважаючи на принципові розбіжності, що залишаються", пояснив автор документа Нільс Шмід.

Ці пропозиції можна розбити на три групи, каже професор Гайко Пляйнес з Центру по вивченню Східної Європи в університеті Бремена. Це, по-перше, ідея продовження діалогу заради його збереження - наприклад, в рамках вже існуючого "нормандського формату".

Також соціал-демократи пропонують активніше використовувати колективні міжнародні структури типу ОБСЄ, де, за висловом Шміда, "Захід і Росія прямо не протистоять один одному". Як приклад Шмід також згадав прагнення перевірити можливості більш тісної співпраці на рівні наднаціональних економічних об'єднань - ЄС і Євразійського економічного союзу.

По-друге, документ пропонує посилити співпрацю на рівні громадських об'єднань. Так, соціал-демократи пропонують послабити або зовсім зняти візові обмеження для молодих людей до 25 років, "щоб у них не закріплювався образ ворога".

Третя група пропозицій стосується тих сфер політичного співробітництва, де у ФРН і Росії є спільні інтереси: повоєнне врегулювання в Сирії, ядерна програма Ірану, боротьба з міжнародним тероризмом, захист клімату.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.