"Північний потік-2" загрожує тривалою енергетичною залежністю від РФ – експерт

Четвер, 25 жовтня 2018, 10:24

Російський газопровід "Північний потік-2" може кардинально змінити енергетичний ринок Європи і матиме тривалий негативний вплив на низку європейських країн.

Про це заявила віце-президент американського аналітичного центру СЕРА Река Смеркені, представляючи звіт "Європа і Північний потік-2" на Львівському безпековому форумі.

"Північний потік" має здатність фундаментально змінити європейський енергетичний ландшафт… Цей проект має потенціал надовго поставити під російський вплив низку європейських країн, в тому числі Україну", - сказала Смеркені.

Вона вказала, що проект газопроводу - це, насамперед, політичний проект для просування однієї з основних цілей Кремля: розширення геостратегічного впливу на Європу і домінування на європейському енергетичному ринку.

Ще одним важливим аспектом цього питання, за словами Смеркені, є газотранспортна система Україні і її здатність подавати газ до Європи. Вона відзначила, що рівень інцидентів в українській системі у чотири рази нижчий, ніж у російській.

"Це ще один приклад того, що "Північний потік-2" не є необхідним", - сказала вона.

У звіті СЕРА вказується, що ЄС не потребує більше трубопроводів для російського газу, оскільки в даний час близько 40% існуючих потужностей російських трубопроводів не використовуються.

"Північний потік-2" збільшить залежність Європи від єдиного постачальника (Росії) та зосередить 70-80 відсотків російського імпорту газу до Європи на одному контрольованому Кремлем маршруті", - зазначається у звіті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.