Клімкін закликав не допустити "індульгенції" для Росії в ПАРЄ

Середа, 3 жовтня 2018, 11:09

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав народних депутатів спільно з дипломатами не допустити повернення РФ до ПАРЄ без виконання резолюцій цієї організації.

Про це міністр написав на своїй сторінці у Facebook у середу.

"Форпост європейських цінностей та принципів стоїть на межі того, щоб видати Росії індульгенцію і виконати її абсурдну вимогу – забезпечити повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи без виконання вимог резолюцій цього авторитетного органу, ухвалених у відповідь на російську агресію проти України", - заявив глава української дипломатії.

"Ба більше, бачимо спроби збоченої інтерпретації рішень ПАРЄ щодо російського агресора. Певні сили цілком серйозно наполягають, і штучно підводять під це юридичну базу, що Асамблея перевищила свої повноваження, застосувавши санкції проти Росії у 2014-2015 роках", - додав міністр.

Клімкін подякував Верховній раді й усім депутатам за заяву щодо ситуації в ПАРЄ, проте наголосив: цього замало. Міністр закликав депутатів у тісній співпраці з дипломатами використовувати по максимуму контакти з іншими парламентарями, аби переконати їх не повертати Росію в ПАРЄ.

"Врешті-решт, парламентська дипломатія – царина саме парламентарів, і їм тут належить "перша скрипка". А говорити важливо не лише з тими, хто нас підтримує, але й з тими, хто лобіює зовсім інші, не завжди приємні для нас позиції", - додав міністр.

Напередодні Верховна рада ухвалила заяву, у якій стверджується, що український парламент перегляне основи і механізми співпраці з ПАРЄ, якщо в Асамблеї знімуть обмежувальні заходи з делегації Російської Федерації в обхід резолюцій.

Український парламент вважає політично мотивованою підготовку рішення ПАРЄ про зміну процедури Асамблеї в частині скасування можливості оскаржити повноваження національних делегацій по суті або істотного ускладнення порядку такого оскарження.

Раніше литовський Сейм прийняв аналогічну заяву.

ПАРЄ голосуватиме щодо змін до регламенту, які можуть ускладнити накладення санкцій на РФ, на засіданні 9 жовтня.

Читайте докладніше у статті ЄвроПравди "Дві третини санкцій: як ПАРЄ змінює свої правила та чому Росія все одно незадоволена".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.