Німеччина відкривається для трудових мігрантів: в уряді розкрили деталі

Середа, 3 жовтня 2018, 12:10

Базовою умовою для отримання німецької робочої візи за пропонованим законом про трудову міграцію є знання німецької мови громадянами країн за межами ЄС. 

Про це заявив міністр праці Німеччини Губертус Гайль, пише DW.

"Але це не означає, що вони повинні мати освіту германіста. Йдеться про те, щоб володіти німецькою настільки, щоб можна було працювати в Німеччині за своєю професією", - пояснив він.

Відповідні курси, сподівається німецький уряд, будуть пропонувати закордонні філії Гете-Інституту та представництва німецьких промислових об'єднань.

Майбутньому трудовому мігранту, зазначив міністр, закон рекомендуватиме мати вже підписану трудову угоду з німецькою фірмою: це бажана, але не обов'язкова умова.

Якщо людина ще не знайшла собі місце, вона зможе все одно приїхати в Німеччину і півроку шукати тут роботу відповідно до своєї кваліфікації. Але протягом цього терміну вона не матиме права на отримання соціальної допомоги.

Те ж саме стосується визнання свідоцтв про отримання тієї чи іншої спеціальності за кордоном. У Німеччині така процедура сертифікації триває часом місяцями. Як вирішуватимуть цю проблему, наразі невідомо, адже робота над проектом закону триває.

В уряді обіцяють уникнути зайвих бюрократичних формальностей і знайти практичні рішення.

"Якщо, наприклад, кухар може підтвердити свою спеціальність відповідним документом, то офіційно визнати його кваліфікацію можна буде в Німеччині і постфактум", - пояснив Гайль.

"Ми вже говорили з міністром закордонних справ про те, що видача віз є одним з ключових питань. У багатьох німецьких консульствах - через наплив бажаючих - ситуація і без того складна, треба нарощувати персонал", - додав він.

Нагадаємо, лідери партій німецької "великої коаліції" оголосили про згоду щодо концепції майбутнього закону про трудову міграцію з країн, що не є членами ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: