Генсек НАТО: число кібератак зростає, Альянс посилює оборону

Середа, 3 жовтня 2018, 17:01

НАТО посилить свою кібероборону, підключаючи національні наступальні кібернетичні можливості країн-членів.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед початком міністерської зустрічі в Брюсселі.

"Ми спостерігаємо зростання числа кібератак, вони стають все більш складними і витонченими. Саме з цієї причини НАТО дуже багато робить для захисту в кіберпросторі. Ми бачимо, як кіберзасоби використовуються для втручання у внутрішню політику, проводяться атаки на критичні об'єкти інфраструктури і кіберсфера буде важливою складовою майбутніх конфліктів", - сказав Столтенберг.

Він зазначив, що з цієї причини було ухвалено рішення, що кібератака може призвести до активації статті 5 (про колективний захист у разі нападу на одну з країн НАТО, - ред.) і кібероперації сьогодні прирівнюються до операцій на суші, на морі або в повітрі.

"У рамках нової системи командування ми створюємо спеціальний Центр кібероперацій. Крім цього, ми збільшимо кількість навчань, активізуємо наші зусилля в цій сфері", - сказав Столтенберг.

Генсек розповів, що зараз розробляються механізми, які дозволять включати національні наступальні кіберелементи в рамки місій НАТО.

"І я вітаю рішення будь-якої країни, яка запропонувала зробити свій внесок в наш кіберпотенціал. Зараз це роблять Данія, Велика Британія і я очікую, що інші країни наслідуватимуть цей приклад", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.