Сейм Латвії ухвалив закон про публікацію до кінця року документів КДБ

Четвер, 4 жовтня 2018, 15:46

Сейм Латвії в остаточному читанні ухвалив законопроект про публікацію документів Комітету держбезпеки (КДБ) в інтернеті в цьому році.

Про це повідомляє портал Delfi.

Планується опублікувати журнали реєстрації особистих і робочих справ агентів КДБ, виключених з органів агентів і резидентів і матеріали невдалого вербування, а також оперативні справи КДБ та інші документи КДБ і його попередників.

Центру документування наслідків тоталітаризму планується доручити до 3 грудня передати документи Латвійського національного архіву для публікації на сайті до 31 грудня 2018 року.

Із закону виключена норма про те, що документи КДБ після їх наукового вивчення будуть публічно доступні в установленому Кабінетом міністрів обсязі та порядку.

31 травня 2018 року Комісія з наукового вивчення документів КДБ Латвійської РСР подала до Кабінету Міністрів заключну доповідь про оприлюднення документів КДБ. Комісія склала графік публікації цих документів на кілька років, але він носить лише рекомендаційний характер.

Спецслужби Латвії виступили проти публікації документів КДБ в інтернеті, оскільки вважають, що вона може підірвати довіру до спецслужб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.