Франція: розгортання Росією С-300 у Сирії загрожує військовою ескалацією

П'ятниця, 5 жовтня 2018, 17:25

Доставка Росією системи протиповітряної оборони С-300 в Сирію пожвавлює військову ескалацію та заважає перспективам політичного вирішення семирічного конфлікту.

Про це заявило в п'ятницю Міністерство закордонних справ Франції, пише Reuters.

Москва заявила у вівторок, що доставила в Сирію С-300 після того, як у вересні система ППО Сирії С-200 збила російський літак-розвідник Іл-20, а військовослужбовці, які були на борту літака, загинули. У Москві стверджують, що російським літаком прикривалися винищувачі F-16 Ізраїлю, які завдавали авіаударів по цілях у провінції Латакія. 

"Франція із занепокоєнням відзначає доставку Росією складних зенітних потужностей на користь сирійському режиму", - заявила представник Міноборони Франції.

"В умовах регіональної напруженості, постачання такого обладнання Росією сприяє збереженню ризику військової ескалації та усунення перспектив політичного врегулювання сирійського кризи", - сказала вона.

Ізраїль поклав повну відповідальність за збиття російського літака Іл-20 в провінції Латакія на уряд Башара Асада. В Армії оборони Ізраїлю заявляють, що сирійські батареї ППО вели безладний вогонь в цьому районі, коли ізраїльські літаки вже залишили зону операції.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу пообіцяв, що Росія не залишить дії Ізраїля без відповіді. Росія пригрозила поставити зенітно-ракетні комплекси С-300 Дамаску ще в квітні, після ударів Франції і Великої Британії по об'єктах в Сирії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.