Російський сценарій у ПАРЄ веде до її знищення - Ар'єв

Понеділок, 8 жовтня 2018, 13:21

Якщо план проросійського лобі у Парламентській асамблеї Ради Європи спрацює, невдовзі у Москві святкуватимуть знищення організації.

Таку думку висловив голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар’єв у своєму Facebook.

За словами Ар’єва, у ці дні вирішується, чи залишиться Парламентська асамблея Ради Європи такою, якою її задумали засновники Ради Європи 70 років тому.

"Якщо план проросійського лоббі спрацює, то залишиться недовго до святкування у Москві знищення організації, яка покликана захищати демократію, верховенство права і права людини. Всього того, що є ворожим Кремлю", - вважає Ар’єв.

Депутат переконує, що українська делегація опиратиметься російському сценарію всіма силами. "Колись Рада Європи допомогла Україні будувати демократичне суспільство. Сьогодні наша черга допомогти Раді Європи не втратити принципи і репутацію"¸ - додав політик.

Як відомо, у вівторок у ПАРЄ будуть розглядати питання про зняття санкційного тиску з РФ. Москва вже понад рік не платить гроші до бюджету РЄ та шантажує Страсбург припиненням своєї роботи в організації. Депутатам пропонують стати на шлях "прощення" – закрити очі на порушення та забути про санкції щодо російських депутатів.

Незадовго до голосування у генсека Ради Європи розіслали країнам "закритий" документ про "незаконність" санкцій проти РФ.

У понеділок Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи відкинуло пропозицію не розглядати "російське питання" на поточній сесії та відкласти його розгляд на рівень постійного комітету асамблеї.

У квітні 2014 року ПАРЄ наклала обмеження на російську делегацію через підтримку парламентом РФ анексії Криму. Росіян позбавили права голосувати за рішення ПАРЄ, права брати участь у місіях спостереження за виборами, участі у керівних органах ПАРЄ тощо. Санкції діяли до кінця 2014 року; у січні-2015 ПАРЄ продовжила їх на рік. З 2016 року санкції проти делегації РФ формально не діють, бо росіяни самі відмовилися від участі в роботі асамблеї і ПАРЄ не має на кого накласти ці обмеження.

Детальніше про це – у статті "Санкції поза статутом: у ПАРЄ знайшли новий привід для повернення Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.