Ягланд заявив про підтримку повернення Росії, викликав бурю емоцій в ПАРЄ

Вівторок, 9 жовтня 2018, 13:40

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд повідомив депутатам ПАРЄ, що Росію не можна було позбавляти права голосу в Асамблеї.

Про це генсек заявив у Страсбурзі, взявши слово під час дебатів про зміну санкційної процедури ПАРЄ, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Генеральний секретар не є членом Асамблеї, але має право виступу у виключних випадках. Він взяв слово після згадки депутатами юридичного висновку із критикою санкцій, що був підготовлений юридичним радником Ради Європи.

Генсек запевнив, що замовив підготовку такого висновку не з власної волі, а після спільної ініціативи Комітету міністрів та керівництва ПАРЄ.

Ягланд зауважив, що не має права впливати на позицію депутатів ПАРЄ, та відразу ж додав, що виступає за повернення росіян у ПАРЄ і не вважає, що депутати мають право позбавляти російську делегацію права голосу у Асамблеї.

"У мене є своя думка, вже протягом тривалого часу, і ви її знаєте. Ми не маємо права позбавляти людей, які тут засідають, права голосу під час обрання генсека або суддів", - заявив генсек, висловивши задоволення тим, що юридичний радник у своєму висновку відбив цю позицію.

Ця заява Ягланда викликала обурення в залі, передусім з боку представників Британії та України.

Генсеку на деякий час навіть довелося припинити свій виступ. Після цього один з британських депутатів Доджер Гейл отримав право на виступ і звинуватив Ягланда у втручанні в роботу ПАРЄ, та оголосив, що через дії Ягланда не голосуватиме за резолюцію про зміну санкційних правил.

Як повідомлялося, комітет з питань правил процедури Парламентської асамблеї Ради Європи, який представлятиме у ПАРЄ проект змін до правил накладання санкцій, підтримав правки до документа, які роблять неможливим "прощення" Росії.

Детальніше про події – у статті "Санкції поза статутом: у ПАРЄ знайшли новий привід для повернення Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.